Eigen website maken met WordPress, wat heb je nodig?

Eigen website maken met WordPress, wat heb je nodig?

Je wil een eigen website maken met WordPress maar weet niet goed waar je moet beginnen en wat je nodig hebt. Wij leggen in dit artikel in enkele basisstappen uit wat je nodig hebt en hoe je het beste kunt beginnen.

Registreer je domeinnaam en kies een goede hosting provider

Als je al gekozen hebt om een eigen website te maken met WordPress dan heb je waarschijnlijk ook al nagedacht over de naam van de website. Heb je dit nog niet gedaan dan adviseren we wel om dit eerst te doen. Met de naam kun je namelijk meteen de domeinnaam registreren waar je straks je WordPress website op gaat ontwikkelen en waar mensen je nieuwe website op kunnen zien.

Als je een naam hebt gekozen dan ga je een domeinnaam registreren. Dit doe je in de meeste gevallen bij een hosting provider. Bij hen kun je een domeinnaam registreren en tevens vaak ook de webhosting voor je website regelen.

Hoe kies je nu een goede hosting provider voor het registreren van je domeinnaam en het regelen van je webhosting? Op Hostingvergelijker.nl kunnen ze je hier uitstekend bij helpen. Ze hebben een Keuzehulp voor het gemakkelijker kiezen van een hosting provider en ook kun je de kosten en specificaties van verschillende hosting providers gemakkelijk met elkaar vergelijken.

Het kiezen van een geschikt WordPress thema voor je website

Als je een eigen WordPress website gaat maken dan is het kiezen van een geschikt thema als basis erg belangrijk. Als je op zoek gaat naar een WordPress thema voor je website dan zul je er snel achter komen dat het aanbod enorm groot is. Dat is ook niet gek want WordPress is het meest gebruikte CS ter wereld. Voordat je een WordPress thema gaat kiezen is het belangrijk om wat speerpunten mee te namen in je zoektocht:

  • Welke website (page) builder wil ik graag in mijn thema?
  • Is het WordPress thema SEO (zoekmachine) vriendelijk?
  • Hoe ervaren andere gebruikers het WordPress thema?
  • Levert het WordPress thema voldoende support en of documentatie?
  • Wat wil ik maximaal aan het WordPress thema uitgeven of wil ik er helemaal geen geld aan uitgeven?
  • Kan het thema overweg met belangrijke WordPress plug-ins? (Yoast, WPML, WooCommerce)

Website / pagebuilder van WordPress thema

Mocht je al ervaring hebben met pagebuilders dan is de keuze misschien snel gemaakt maar mocht je nog geen ervaring hebben met pagebuilders voor WordPress dan is het handig om hier eerst even onderzoek naar te doen. De meeste populaire pagebuilders zijn Elementor, Divi, WP Backery en Visual Composer.

Is het WordPress thema zoekmachinevriendelijk

Is het belangrijk om goed te scoren in de organische zoekresultaten van bijvoorbeeld Google? Is dit erg belangrijk voor je? Dan is het zaak dat je een goed ontwikkeld WordPress thema zoekt die misschien zelfs wel extra focus legt op snelheid en SEO.

Hoe ervaren andere het WordPress thema?

Ervaringen van anderen zijn ook altijd belangrijk. Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan de support en of documentatie van een WordPress thema en je leest in ervaringen van andere dat de support te wensen overlaat dan is het misschien niet het geschikte WordPress thema.

Is er voldoende support en of documentatie voor het WordPress thema

De titel zegt het eigenlijk al, is er voldoende documentatie en support voor het thema? Dit kan heel erg belangrijk zijn mocht je ergens niet uit komen dat je iemand kunt bereiken en dat ze bereid zijn je goed te helpen.

Wat wil je maximaal uitgeven aan het WordPress thema?

Je hebt betaalde en gratis WordPress thema’s. Met de betaalde versies kun je vaak veel meer en daar is de support ook beter van. Hou dit in je achterhoofd maar niemand kan in je portemonnee kijken dus denk er goed over na wat je er aan uit zou willen geven.

Kan het WordPress thema overweg met bekende plugins

WordPress heeft veel plugins die belangrijk kunnen zijn voor de verdere ontwikkeling van je website. Wil je bijvoorbeeld een webshop ontwikkelen met WooCommerce dan is het dus handig dat je goed controleert of het thema wat je wilt aanschaffen ook de plugin van WooCommerce goed ondersteund.

Weet je nu alles om te starten met het maken van een eigen WordPress website?

Mwah, dit ligt er enorm aan hoever je wilt gaan. Dit is in ieder geval een hele goede basis om mee te starten.

Related Post