Buitenspelen bestond vroeger voornamelijk uit zand uit de zandbak happen, bordje-tik of tikkertje op het speelplein en de nodige keren verstoppertje spelen. Door de jaren heen kwam hier een volledige switch in; de kids gaan tegenwoordig liever met hun mobiele telefoon op pad in hun pauze, op zoek naar Pokémons! En zo is er niet alleen buiten het schoolgebouw het een en ander veranderd; ook binnen de muren van het gebouw waarin lesgegeven wordt zijn er continue veranderingen gaande. Dit begon natuurlijk al met de switch van een krijtbord naar een ‘digi-bord’; maar de veranderingen lijken tegenwoordig niet meer te stoppen. Benieuwd wat er door de jaren heen zowel is veranderd? Lees dan snel met ons mee!
Technasium; say what?
Hoewel het traject van het Technasium al in 2004 voor het eerst werd uitgeprobeerd, is de verandering tot een heus schoolsysteem pas door de jaren heen ontwikkeld. Tegenwoordig kunnen kinderen die hun acht groepen op de basisschool hebben gedaan, kiezen voor het technasium. Het technasium is een vorm van onderwijs, mogelijk op HAVO en VWO-niveau, waar kinderen in groepsvorm projectmatig werken aan bètatechnische opdrachten uit de praktijk. In de studierichting technasium is ‘O&O’ een belangrijk vak; onderzoek en ontwerpen, waarin de projecten worden uitgevoerd. Naast dit vak wordt er ook rekening gehouden met de reguliere vakken, echter is het per school verschillend hoeveel uur hiervoor wordt gerekend.
Laptop- en tabletklassen
Waar je vroeger met pen en papier aan de slag ging voor de lastigste wiskundeopdrachten of taaloefeningen, kan het nu maar zo zijn dat jouw zoon of dochter met laptop of tablet klaar dient te zitten voor aanvang van de klas. Een nieuw concept; laptop- en tabletklassen is geboren, waarin tieners op een verantwoordelijke manier leren omgaan met het leren, werken en doen van onderzoek op een laptop of tablet. Het gebruik van deze methode kan van positieve werking zijn voor in de toekomst, gezien tablets en laptops uiteraard niet meer weg te denken zijn. Wanneer een school ervoor kiest om digitaal les te geven, is het gebruikelijk dat de school zorgdraagt voor het verstrekken van de benodigde technische apparatuur, zoals dus de laptop of tablet (bijvoorbeeld via smart2school.com). Als ouder kan je vervolgens een verzekering afsluiten via het bedrijf, zodat je er zeker van bent dat eventuele ongelukjes met de laptop of tablet gecoverd worden. Ongeluk zit immers in een klein hoekje, vooral bij een stel tieners die dagelijks hun laptop of tablet dienen mee te slepen…