5 belangrijke stappen om een eigen bedrijf te starten

5 belangrijke stappen om een eigen bedrijf te starten

Een eigen bedrijf hebben, kan een lang gekoesterde droom zijn en veel voldoening geven. Het fundament voor een nieuw bedrijf dient echter voldoende stevig te zijn. Zo niet, dan kan dat op een gegeven moment omvallen. Dat kan vergaande gevolgen hebben. We noemen hier vijf belangrijke stappen voor het starten van een eigen onderneming. We zullen onder meer aangeven dat bedrijfsnamen intelligent moeten worden gekozen.

Is er behoefte aan je product(en) en/of dienst(en)?

Je dient een gedegen marktonderzoek te doen. Wat wordt je aanbod? Hoe groot schat je de vraag in? Welke concurrentie bestaat er? Daarvoor zul je ook over de grens moeten kijken. Producten online in het buitenland bestellen, wordt veel gedaan. Wat is de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit van je eigen bod, en dat van de concurrentie? Dat zijn belangrijke vragen.

Welke financiering kun je krijgen?

Het zal nodig zijn dat je zelf over financiële middelen beschikt. Daarnaast zul je waarschijnlijk op zoek moeten gaan naar externe financiering. Er zal voldoende geld in de onderneming moeten worden gestopt, voordat die winst gaat maken. Er zijn diverse opties voor een externe financiering, maar je zult in alle gevallen een overtuigend ondernemingsplan moeten presenteren. Zo’n plan komt in de volgende paragraaf aan de orde.

Schrijf een ondernemingsplan

Het is zeer zinvol voor jezelf om je gedachten op te schrijven. Dat dwingt je om alles in een logisch verband te brengen.  Een ondernemingsplan is bovendien nodig om externe financiering te verkrijgen. De resultaten van het eerder genoemde marktonderzoek dienen erin te worden opgenomen. Bovendien aspecten als financiën, personeel, promotie en huisvesting, en ook operationele facetten dienen aan bod te komen.

Naamgeving

De naamgeving van je onderneming dient je potentiële klanten aan te spreken. Bij voorkeur geeft de naam aan wat je bedrijf doet. Dat is ook nuttig als je een website gaat opzetten. Vindbaarheid is dan essentieel. Een slimme bedrijfsnaam bedenken is van groot belang. De bedrijfsnaam mag niet te veel lijken op een al bestaande naam. Als dat wel het geval is, dan kun je in een juridisch dispuut terechtkomen. Zoek dat goed uit. Naast een aansprekende naam die bij potentiële klanten blijft hangen, is tevens een logo belangrijk. Als mensen je bedrijfsnaam herinneren als ze je logo zien, dan heb je uitstekend werk verricht. 

Inschrijving

Als je een bedrijf opzet, dat producten of diensten aanbiedt waarmee winst wordt gemaakt, dan heb je een onderneming en dien die in te schrijven bij KVK. Dan worden de gegevens van je bedrijf ook automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst.

Related Post